The body and mind are not separate, we cannot treat one without the other.
Your mind is in every cell of your body.

dr. Candice Pert

De wisselwerking tussen lichaam, geest en emoties werd door de Amerikaanse neurowetenschapper Candice Pert wetenschappelijk aangetoond. Zij noemde deze wisselwerking ‘de bodymind’ of ‘het bodymind-complex’.

Het bodymind-complex streeft naar een natuurlijk evenwicht en heeft een groot zelfherstellend vermogen.

Craniotherapie helpt bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, het laten afvloeien van stress en spanning en in verbinding te komen met de gevoelde ervaring in je lichaam. Dit ‘verhaal van je lichaam’ kan je iets anders vertellen dan je bewuste herinnering.

Lichaamsgerichte counseling is helpend bij het integreren van het verhaal van je lijf in het verhaal van vandaag. Want alleen ervaring is niet zaligmakend, zoals ook alleen inzicht niet altijd leidt tot een verandering of oplossing.

In het geval van traumatische ervaringen kan direct werken met het lichaam onbedoeld symptomen triggeren. Lichaamsgerichte counseling is dan een zachtere en veiligere ingang om met het lichaam te werken. Lees hier meer over bij Traumalogica.

Lees meer

Cranio: wat is het?

Cranio is een lichaamsgerichte therapie die in de V.S. is ontwikkeld en internationaal wordt toegepast. Oorspronkelijk vanuit de osteopathie ontstaan, heeft cranio drie belangrijke uitgangspunten:

 

 • Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, zijn één systeem en beïnvloeden elkaar;
 • Lichaam en geest hebben beiden een zelfherstellend vermogen;
 • Een gezond lichaam heeft een natuurlijke, soepele en vrije beweging.

Cranio: wat is het?

Cranio is een lichaamsgerichte therapie die in de V.S. is ontwikkeld en internationaal wordt toegepast. Oorspronkelijk vanuit de osteopathie ontstaan, heeft cranio drie belangrijke uitgangspunten;

 • Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, zijn één systeem en beïnvloeden elkaar;
 • Lichaam en geest hebben beiden een zelfherstellend vermogen;
 • Een gezond lichaam heeft een natuurlijke, soepele en vrije beweging.

We slaan stressvolle gebeurtenissen niet alleen op in ons brein, maar ook in ons lichaam. Je lichaam doet dit door in bepaalde gebieden weefselspanning te verhogen en bloedtoevoer te verminderen. Dit is een natuurlijk proces wat jou helpt om op dat moment door de situatie heen te komen. Op het moment dat de situatie voorbij is zou het lichaam deze spanning weer moeten loslaten en terugkeren naar de natuurlijke beweeglijkheid. Om verschillende redenen kan dit proces van ontlading en herstel worden verstoord. Onverwerkte en opgeslagen fysieke of emotionele spanning zet zich dan vast in het bindweefsel (fascie en connective tissue) van het lichaam, waar het uiteindelijk klachten kan veroorzaken. Dit kan zich fysiek uiten, maar ook in de vorm van emotionele of mentale klachten.

Cranio: hoe werkt het?

Cranio is gericht op het opheffen van stagnaties in de natuurlijke beweeglijkheid van het lichaam.

Fysiek werkt het met fascie en het connective tissue (bindweefsel) in het lichaam met daarin het craniosacraal-systeem (wervelkolom en schedel).

Tijdens een behandeling lig je gekleed op de behandeltafel. Door zachte, lichaamsgerichte technieken ondersteun ik je door plekken van vastgehouden spanning voelbaar te maken en te onderzoeken waar het mee samenhangt. Hierdoor krijgt het weefsel de gelegenheid om de spanning los te laten en af te laten vloeien. Er komt ruimte om te verwerken, te herstellen en te groeien.

Cranio: hoe werkt het?

Cranio is gericht op het opheffen van stagnaties in de natuurlijke beweeglijkheid van het lichaam.

Fysiek werkt het met fascie en het connective tissue (bindweefsel) in het lichaam met daarin het craniosacraal-systeem (wervelkolom en schedel).

Tijdens een behandeling lig je gekleed op de behandeltafel. Door zachte, lichaamsgerichte technieken ondersteun ik je door plekken van vastgehouden voelbaar te maken en te onderzoeken waar het mee samenhangt. Hierdoor krijgt het weefsel de gelegenheid om de spanning los te laten en af te laten vloeien. Hierdoor komt er ruimte om te verwerken, te herstellen en te groeien.

Lichaamsgerichte of embodied Counseling

Lichaamsgerichte counseling is een holistische vorm van psychotherapie waarin hoofd, lijf en de bewust gevoelde ervaring als ingang worden genomen voor herstel en verwerking. In het bijzonder als er sprake is van traumatische gebeurtenissen kan direct werken met het lichaam onbedoeld triggerend zijn.

Lichaamsgerichte counseling is een manier om te kunnen werken met in het lichaam opgeslagen trauma responsen. Het is een zachte manier om een nieuwe relatie op te bouwen met jezelf, je lichaam en de manieren hoe je hebt overleefd in een beschadigende situatie.

Meer hierover lees je bij Traumalogica.

Lees Meer

Lichaamsgerichte counseling is een holistische vorm van psychosociale therapie waarin hoofd, lijf en de bewust gevoelde ervaring als ingang worden genomen voor herstel en verwerking. In het bijzonder als er sprake is van traumatische gebeurtenissen kan direct werken met het lichaam onbedoeld triggerend zijn.

Lichaamsgerichte counseling is een manier om te kunnen werken met in het lichaam opgeslagen trauma responsen zonder reacties or herbelevingen te triggeren. Het is een zachte manier om een nieuwe relatie op te bouwen met jezelf, je lichaam en de manieren hoe je hebt overleefd in een beschadigende situatie.

Meer hierover lees je bij Traumalogica.

Lees Meer

Indicaties waarbij een lichaamsgerichte benadering helpend kan zijn:

 

 •  (terugkerende) emotionele of fysieke klachten zonder aanwijsbare oorzaak, zoals piekeren, angst of paniek, buikklachten, hoofd- en nekklachten;
 • aanhoudende klachten na ongeluk, operatie of bevalling
 • gevoelens van stress of overbelasting
 • teveel in je hoofd zitten of verdoofd voelen
 • moeilijk contact kunnen maken met wat je voelt of wilt
 • lusteloos, vermoeid, depressieve gevoelens, burn-out
 • snel overprikkeld zijn of snel overspoeld kunnen worden door indrukken, emoties of lichaamssensaties
 • emotionele impact na traumatische of ingrijpende gebeurtenissen
 • gevoelens van waakzaamheid, het gevoel ‘aan’ te staan of schrikachtig
 • overmatige gevoelens van schuld, schaamte of zelfkritiek

Je bent van harte welkom om een vraag te stellen of een afspraak te maken. Stuur daarvoor een berichtje naar info@inezwesterhof.nl